ΦΥΛΗ ΧΙΟΥ

  • Το Χιώτικο πρόβατο προήλθε από το ομώνυμο νησί της Χίου, στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αποτελεί διασταύρωση ομοιόμαλλου λεπτόουρου ελληνικού πρόβατου με παχύουρο αναμικτόμαλλου μικρασιάτικου πρόβατου. Τελικά, κατατάσεται στα ομοιόμαλλα παχύουρα πρόβατα.
  • Τo Χιώτικο πρόβατο είναι σχετικά μεγαλόσωμο με σωματικό βάρος προβατίνων 45-65 κιλά και κριαριών 65-85 κιλά . Θεωρείται η καλύτερη ελληνική φυλή λόγω της υψηλής γαλακτοπαραγωγής και αμνοπαραγωγής. Ο χρωματισμός του είναι λευκός με χαρακτηριστικές κηλίδες μαύρου χρώματος στο κεφάλι γύρω από τα αυτιά, τα μάτια, στην κοιλιά και στα πόδια. Τα αρσενικά διαθέτουν κέρατα με μεγάλη σπείρα ενώ τα θηλυκά, όταν έχουν κέρατα, είναι μικρά σαν ένα εξόγκωμα. Το μαλλί του Χιώτικου Πρόβατου είναι καλής ποιότητας αλλά δεν φημίζεται σαν φυλή ούτε για τη παραγωγή μαλλιού ούτε και για την κρεατοπαραγωγή. Η πολυδημία του είναι μεγάλη, περίπου 180%, οι δε προβατίνες μπορούν να αναπαράγουν κατα μέσο όρο δύο φορές το χρόνο γεννώντας 1,5-2,3 αρνιά. Σε 45 ημέρες τα αρνιά ζυγίζουν κατά μέσο όρο από 14 εώς 16 κιλά. Η μέση περίοδος γαλουχίας του Χιώτικου πρόβατου είναι 210 ημέρες.
  • Το Χιώτικο πρόβατο έχει χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα για τη γενετική βελτίωση άλλων ελληνικών και ξένων φυλών με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και αμνοπαραγωγής. Φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η τυροκόμιση της φέτας επιβάλλεται να γίνεται μόνο από γάλα παραγωγής ελληνικών φυλών. Στο πρόβατο της φυλής Χίου, από την εμπειρία μας, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση του μέσου όρου των αποδόσεων με δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αρκετά καλή ομοιομορφία στις αποδόσεις, δίνοντας σταθερή ανοδική γαλακτοπαραγωγή και προοπτικές μιας κερδοφόρας κτηνοτροφικής επιχείρησης.  Περισσότερη ροή πληροφοριών για το πρόβατο της φυλής Χίου μας δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Φυλής Χίου Μακεδονία, αρμόδιος φορέας.